Jo i la meva soledat

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta

 

Portes molta estona buscant parella, sense trobar la persona adequada? Has perdut un ésser estimat recentment?  Has viscut una desil·lusió? Aquestes situacions ens generen un terreny molt vulnerable a l’arribada de la soledat: no et sents entès per les persones del teu voltant, penses que no li importes a ningú o tens la sensació que tot el que motiva a la gent t’és indiferent.

Un dels motius de consulta recurrents en el meu gabinet és el sentir-se sol. És curiós perquè en la majoria dels casos es tracta de persones que tenen suport al seu voltant: viuen en família, tenen un parell d’amics o treballen en un ambient d’equip però, però tot i així, se senten soles.

 

“La soledat és tan perjudicial per la salut com fumar 15 cigarrets al dia.”

Alvaro Pascual-Leone, neuròleg i catedràtic de la Universitat de Harvard

 

El sentiment de soledat no depèn de les persones que tens al teu voltant, sinó de què et genera la seva companyia.

 

La soledat: la pròxima epidèmia mundial

Les xarxes socials han modificat molt la forma que tenim de relacionar-nos, però… Ens fan estar més o menys soles?

Aquí tens la resposta: les persones que dediquen més de dues hores diàries a les xarxes socials tenen el doble de possibilitats de sentir-se soles (Primack et al., 2017).

La realitat és que el temps que passem a les xarxes socials és temps que no dediquem a generar relacions de qualitat. Les xarxes socials no deixen de ser una il·lusió, que momentàniament ens fan sentir bé, però quan ens trobem a soles amb nosaltres mateixos, ens adonem que no és això el que ens ompleix. Per això, moltes teories apunten a una epidèmia de soledat, on les persones no valoren de la mateixa manera les relacions socials.

 

landscape-nature-path-grass-sand-horizon-618038-pxhere.com

 

Soledat i felicitat

L’àrea social està moltes vegades menys valorada a les nostres vides. El fet de sentir-se acompanyat al llarg de la nostra vida és un requisit indispensable per adquirir la felicitat completa. De fet, està demostrat el benestar que això ens aporta. Per exemple, quan la teva parella t’agafa la mà, notes menys dolor i et preocupes menys.

 

Com acabar amb la soledat?

  1. Esbrina perquè et sents sol.

Fes-te les preguntes adequades. No ens val “Em sento sol perquè no tinc parella”. Demana’t més bé: “Perquè el fet de no tenir parella em fa sentir sol?” Recorda que el sentiment de soledat sol ser la punta de l’iceberg…

  1. Pensa en un amic que t’hagi ajudat en el passat, i conta-li el que et passa.

Encara que pugui semblar difícil activar una relació apagada, atreveix-te! Explicar-li a algú com et sents, sincerar-te amb ell, us unirà més. Veuràs com haurà valgut la pena.

  1. Fes alguna cosa pels altres

La generositat ens aporta satisfacció vital i atreu a la gent del nostre voltant. Ajudar als altres t’ajudarà a crear lligams de confiança.

  1. Gaudeix de la teva soledat

Aprèn a estar sol i, sobretot, a gaudir de la teva pròpia companyia. Ens hem d’estimar: el company de viatje que sempre hi serà al llarg de tota la teva vida ets tu mateix. Coneix-te, realitza’t.

 

Ens podem deixar moltes vegades envair per la soledat, i ens costa veure-li sortida. Però la soledat es pot tornar tan petita com tu decideixis.

 

 


Teléfono – 616 23 29 83
Correo electrónico – perpina.psicologa@gmail.com

Formulario de contacto

 

De conformidad con lo establecido en la normativa vigente en Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que sus datos serán incorporados al sistema de tratamiento titularidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO con CIF 41537881L y domicilio social sito en GRAN VIA 17 07570, ARTA (ILLES BALEARS), con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información relacionada que pueda ser de su interés. En cumplimiento con la normativa vigente, MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que los datos serán conservados durante el plazo estrictamente necesario para cumplir con los preceptos mencionados con anterioridad.
En MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO le informamos que tratamos sus datos conforme a la existencia de su consentimiento.
MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que procederá a tratar los datos de manera lícita, leal, transparente, adecuada, pertinente, limitada, exacta y actualizada. Es por ello que MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO se compromete a adoptar todas las medidas razonables para que estos se supriman o rectifiquen sin dilación cuando sean inexactos.
De acuerdo con los derechos que le confiere el la normativa vigente en protección de datos podrá ejercer los derechos de acceso, rectificación, limitación de tratamiento, supresión, portabilidad y oposición al tratamiento de sus datos de carácter personal así como del consentimiento prestado para el tratamiento de los mismos, dirigiendo su petición a la dirección postal indicada más arriba o al correo electrónico PERPINA.PSICOLOGA@GMAIL.COM.
Podrá dirigirse a la Autoridad de Control competente para presentar la reclamación que considere oportuna.
Con envío del formulario de recogida de datos usted acepta la política de privacidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s