Els cans com a terapeutes

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta

 

A on no me veia fa un any? Educant un quissó per convertir-se en un ca de teràpia assistida! Què estic fent ara? Educar un quissó per convertir-se en un ca de teràpia assistida. I és que moltes vegades, com bé sabeu, les coses no passen com un s’ho espera.

Un dia vaig rebre la cridada d’un amic informant-me de l’abandó d’una camada de 7 quissons, recent arribats a la canera. Sense plantejar-nos-ho, vàrem anar directe a visitar-los… I quan vaig veure a na Chaska, em vaig enamorar de la forma en que ens va mirar, dels seus gestos i, quan en partir ens va seguir com si ja fos part de la família, vaig realitzar que ella ja ens havia escollit.

img_20190114_100434

Més endavant, així com na Chaska s’anava desenvolupant i demostrant les seves múltiples aptituds, vaig veure que aquesta cussa tindria una funció molt important. Amb la seva dolçor, mansuetud, paciència i alegria, em vaig adonar de la seva capacitat per millorar la vida de les persones.

L’objectiu de la teràpia assistida amb animals és aprofitar les avantatges de les mascotes per augmentar la qualitat de vida de les persones.  La finalitat d’aquesta relació persona – animal és fomentar el benestar emocional de l’ésser humà.

 

En quins àmbits serveix la teràpia assistida amb animals?

Aquesta tècnica mostra molta eficàcia per modular conductes en pacients, abastant un gran ventall de dificultats o trastorns psicològics.

Per mencionar un exemple, vaig estar en contacte amb el cas d’una dona que evitava sortir de casa ja que havia desenvolupat una agorafòbia. És un trastorn d’ansietat que consisteix en una por irracional a trobar-se en algun lloc que l’escapatòria sigui difícil (com és un bus o un avió, el cinema, un restaurant, fer cua, un túnel, o simplement estar sol o enfora de casa) o on no es pugui rebre ajuda en cas de sofrir un atac de pànic. Per impulsar a aquesta pacient a recuperar passa a passa totes aquestes situacions que portava anys evitant, se li va proporcionar un ca de teràpia assistida que l’acompanyés sempre que s’havia d’afrontar a situacions temudes.

Gràcies a la feina de l’animal, i sobretot de la pacient, l’evolució terapèutica va ser espectacular. Molt ràpidament, va re-aprendre a gaudir de totes aquelles activitats que antes li eren impossible realitzar. I més enllà del complir els objectius de la teràpia, va desenvolupar una relació preciosa amb el ca i es va convertir en una persona activa i alegre.

terapia amb animals

 

La companyia dels animals com a tècnica de teràpia

Els beneficis d’aquesta pràctica, especialment amb cans ja que és la més estudiada, són molts. Es millora la empatia, facilita l’apertura de comunicació, es promou l’estímul mental, s’impulsa la socialització i les persones es mostren més alegres i obertes, disminuint l’ansietat i l’estrès i millorant l’estat d’ànim. A més, els animals tenen una manera particular d’acceptar incondicionalment a les persones sense qualificar-les.

Sense dubte algun, un animal a la nostra vida pot arribar a ser molt favorable. Desitjo que na Chaska segueixi desenvolupant aquest caràcter tan especial que té i que molta gent pugui treure profit de la dedicació i entusiasme que aquesta cusseta posa per tal d’arribar a ajudar a moltes persones. Espero que tingui molt d’èxit en la seva formació per així complir l’objectiu de fer a les persones més adaptades amb en el seu entorn, més satisfetes amb la seva vida i, sobretot, més felices.

 


Teléfono – 616 23 29 83
Correo electrónico – perpina.psicologa@gmail.com

Formulario de contacto

De conformidad con lo establecido en la normativa vigente en Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que sus datos serán incorporados al sistema de tratamiento titularidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO con CIF 41537881L y domicilio social sito en GRAN VIA 17 07570, ARTA (ILLES BALEARS), con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información relacionada que pueda ser de su interés. En cumplimiento con la normativa vigente, MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que los datos serán conservados durante el plazo estrictamente necesario para cumplir con los preceptos mencionados con anterioridad.
En MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO le informamos que tratamos sus datos conforme a la existencia de su consentimiento.
MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que procederá a tratar los datos de manera lícita, leal, transparente, adecuada, pertinente, limitada, exacta y actualizada. Es por ello que MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO se compromete a adoptar todas las medidas razonables para que estos se supriman o rectifiquen sin dilación cuando sean inexactos.
De acuerdo con los derechos que le confiere el la normativa vigente en protección de datos podrá ejercer los derechos de acceso, rectificación, limitación de tratamiento, supresión, portabilidad y oposición al tratamiento de sus datos de carácter personal así como del consentimiento prestado para el tratamiento de los mismos, dirigiendo su petición a la dirección postal indicada más arriba o al correo electrónico PERPINA.PSICOLOGA@GMAIL.COM.
Podrá dirigirse a la Autoridad de Control competente para presentar la reclamación que considere oportuna.
Con envío del formulario de recogida de datos usted acepta la política de privacidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO.

2 comentarios en “Els cans com a terapeutes”

  1. Me ha gustado mucho tu artículo, por lo que me permito compartir contigo esta frase célebre: «Debidamente entrenado, el hombre puede llegar a ser el mejor amigo del perro».
    Corey Ford.

    Me gusta

  2. Me alegro que te haya gustado el artículo.
    La frase que has compartido es muy buena y muy cierta. Los animales son extraordinarios, y aprender a entenderlos y darnos a entender es todo un arte. Y definitivamente, somos nosotros los que tenemos que entrenar. Sin duda, un camino que vale la pena.

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s