Profecia autocomplerta

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta

 

No t’ha passat mai d’estar segur que una cosa passarà d’una determinada manera, i resulta ser així? Posem que tens una entrevista de feina i estàs segur que aconseguiràs el lloc, fins i tot abans d’anar-hi. I al final, resulta que ho aconsegueixes. Com és que a vegades podem predir el que passarà? És real? Hi ha una explicació científica al darrera?

Podem predir el que passarà però, lamentablement, no tenim poders especials, ni un sisè sentit, sinó que aquest fenomen s’explica a travès de l’anomenada profecia autocomplerta.

 

Què és la profecia autocomplerta?

La profecia autocomplerta succeeix quan creiem tant en una cosa que la nostra pròpia actitud fa molt més probable que això que hem predit passi.

Passa molt amb els gelosos malsans de les relacions de parella. Si un dels dos no para de dubtar i d’imaginar-se que la seva parella li pot estar sent infidel, li portarà a dur a terme conductes de comprovació com controlar sempre on està, mirar-li el mòbil, posar males cares cada vegada que una persona atractiva se li apropi, etc. Tots aquests pensaments i conductes fan que la relació entri en una mala rutina amb la falta de confiança com a principal element i, llavors serà  quan la infidelitat sigui  molt més probable i arribin  les típiques frases “és que ho sabia”.

Amb altres paraules, pel simple fet de fer una predicció, en realitat falsa, canviem, de forma inconscient, el nostre comportament i provoquem que la predicció es torni realitat.

youth-570881_960_720

Com utilitzar la profecia autocomplerta a favor nostre?

La profecia autocomplerta ens fa veure el poder de les nostres creences. Si comencem un projecte nou i pensem que no sortirà bé… T’arribaràs comportant de tal forma que confirmi la teva predicció: deixaràs de banda la part positiva del projecte i li prestaràs més atenció a la part negativa. Per consegüent, el projecte tindrà moltes més paperetes de sortir, de fet, malament ja que la teva actitud no permetrà que surti bé.

Ara que saps això, utilitza aquesta eina al teu favor: el poder dels nostres pensaments també pot fer que les coses ens vagin millor. La forma d’assegurar-te que els teus projectes o decisions et surtin bé és, primer de tot, creient-hi. No dubtis si seràs una bona mare, si la teva nova feina anirà bé o si aconseguiràs reavivar una vella amistat. Convenç-te d’allò i el vent bufarà al teu favor.

 

Les nostres creences i expectatives tenen un efecte obvi i rotund sobre els resultats que obtenim. Tenen una forta influència, treu-li profit! No et deixis guiar cegament per les teves creences. Identifica-les i observa si són negatives. En tal cas, posa-les en qüestió per no deixar-te endur per la profecia autocomplerta.

 


Teléfono – 616 23 29 83
Correo electrónico – perpina.psicologa@gmail.com

Formulario de contacto

 

De conformidad con lo establecido en la normativa vigente en Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que sus datos serán incorporados al sistema de tratamiento titularidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO con CIF 41537881L y domicilio social sito en GRAN VIA 17 07570, ARTA (ILLES BALEARS), con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información relacionada que pueda ser de su interés. En cumplimiento con la normativa vigente, MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que los datos serán conservados durante el plazo estrictamente necesario para cumplir con los preceptos mencionados con anterioridad.
En MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO le informamos que tratamos sus datos conforme a la existencia de su consentimiento.
MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que procederá a tratar los datos de manera lícita, leal, transparente, adecuada, pertinente, limitada, exacta y actualizada. Es por ello que MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO se compromete a adoptar todas las medidas razonables para que estos se supriman o rectifiquen sin dilación cuando sean inexactos.
De acuerdo con los derechos que le confiere el la normativa vigente en protección de datos podrá ejercer los derechos de acceso, rectificación, limitación de tratamiento, supresión, portabilidad y oposición al tratamiento de sus datos de carácter personal así como del consentimiento prestado para el tratamiento de los mismos, dirigiendo su petición a la dirección postal indicada más arriba o al correo electrónico PERPINA.PSICOLOGA@GMAIL.COM.
Podrá dirigirse a la Autoridad de Control competente para presentar la reclamación que considere oportuna.
Con envío del formulario de recogida de datos usted acepta la política de privacidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s