Com dormir tota la nit?

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta

 

Ha començat l’any i tornem a veure’ns forçat a seguir una rutina. Encara que tenir un ritme constant ens ajuda a seguir unes pautes de son, el canvi d’haver-se d’adaptar a un horari fixe requereix una adaptació del nostre cos i, per tant, de la nostra capacitat per dormir, ja que els episodis d’insomni es veuen incrementats.

L’insomni es defineix com la incapacitat de quedar-se adormit, de mantenir-se adormit o bé d’obtenir un son suficientment profund. Com ja hauràs probablement experimentat, la falta de qualitat durant el son resulta en tota una sèrie de problemes a nivell emocional y fisiològic: ens sentim abatuts, malhumorats, irritables, agobiats, presentem dificultats per concentrar-nos i ens costa trobar forces per afrontar el dia a dia.

Encara que l’insomni sigui molt comú, l’estrès i diversos factors psicològics en són els principals causants. Per això, és bàsic cuidar la nostra ment i sentir-nos bé amb nosaltres mateixos, els altres i el nostre entorn.

 

Què puc fer per dormir tota la nit?

Existeixen algunes tècniques que es poden aplicar fàcilment per tal de millorar la qualitat del son, com les que t’explico a continuació.

adorable-1850276_960_720

 

  1. Ritual relaxant

Dur a terme una activitat que fas sempre abans d’anar a dormir farà saber a la teva ment i al teu cos que és hora de dormir. Alguns exemples són realitzar respiracions profundes, tensar i destensar les diferents parts del nostres cos, o una dutxa o bany a temperatura agradable.

 

  1. Àrea de dormir

La nostra habitació ha de ser un lloc acollidor on ens sentim còmodes i tranquils. Comprova l’estat del matalàs, tria els llençols amb una tela que et resulta agradable i assegura’t que l’ambient es troba entre 16 i 18 ºC.

 

  1. El llit: només per dormir

La teva ment ha d’associar el llit amb dormir. Per això, evita treballar, llegir o mirar la tele al llit. Ves al llit només quan tinguis son. I si no pots dormir, després de 20 minuts aixeca’t i fes alguna cosa útil fins que trobis que tornes a tenir son.

 

  1. Mantén bons hàbits

Evita tot tipus d’estimulants a partir del capvespre, des de cafeïna, begudes alcohòliques i menjar pesat, fins a fer activitats que requereixen energia. Per una altra banda, fer exercici regularment també ajuda a regular el nostre cicle del son.

 

  1. Melatonina: la nostra aliada

La melatonina és una hormona que ens permet que puguem conciliar la son i la podem activar mitjançant gestos com anar-se’n a dormir i despertar-se sempre a la mateixa hora o augmentant la foscor de la nostra habitació. També es pot generar a través de l’alimentació: la civada, les nous i les cireres en són una font natural. El plàtan, a més de ser una gran font d’estimulació de la melatonina, ajuda als nostres músculs relaxar-se.

 

Prova aquests trucs si et costa dormir a la nit. Així i tot, recorda que cada persona és diferent i individual, i que algunes coses et funcionaran i altres no. Per això et recomano que t’investiguis i aprenguis a conèixer-te. Si el problema persisteix o bé si ja has provat diferents mètodes sense èxit, acudir a un professional de la psicologia et podrà ajudar. En aquests casos, detectar d’on sorgeix el problema i així treballar en aquesta àrea resulta important, de la mateixa forma que adquirir habilitats per controlar i gestionar el pensament de tal forma que no ens afecti durant la nit per, al cap i a la fi, dormir millor.

 

 


Teléfono – 616 23 29 83
Correo electrónico – perpina.psicologa@gmail.com

Formulario de contacto

De conformidad con lo establecido en la normativa vigente en Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que sus datos serán incorporados al sistema de tratamiento titularidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO con CIF 41537881L y domicilio social sito en GRAN VIA 17 07570, ARTA (ILLES BALEARS), con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información relacionada que pueda ser de su interés. En cumplimiento con la normativa vigente, MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que los datos serán conservados durante el plazo estrictamente necesario para cumplir con los preceptos mencionados con anterioridad.
En MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO le informamos que tratamos sus datos conforme a la existencia de su consentimiento.
MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que procederá a tratar los datos de manera lícita, leal, transparente, adecuada, pertinente, limitada, exacta y actualizada. Es por ello que MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO se compromete a adoptar todas las medidas razonables para que estos se supriman o rectifiquen sin dilación cuando sean inexactos.
De acuerdo con los derechos que le confiere el la normativa vigente en protección de datos podrá ejercer los derechos de acceso, rectificación, limitación de tratamiento, supresión, portabilidad y oposición al tratamiento de sus datos de carácter personal así como del consentimiento prestado para el tratamiento de los mismos, dirigiendo su petición a la dirección postal indicada más arriba o al correo electrónico PERPINA.PSICOLOGA@GMAIL.COM.
Podrá dirigirse a la Autoridad de Control competente para presentar la reclamación que considere oportuna.
Con envío del formulario de recogida de datos usted acepta la política de privacidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO.

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s