Recontruir-se

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta

 

Ja han passat uns mesos des de les inundacions a Sant Llorenç i voltants, però… Què passa després d’aquests esdeveniments? Com afrontem aquestes situacions tan destructores?

 

Marques psicològiques

Els desastres naturals involucren no només pèrdues humanes i materials sinó també seqüeles psicològiques en les víctimes que hi sobreviuen. En aquestes situacions, dos tipus de danys ressalten especialment: el físic i el psicològic. El dany físic se soluciona de forma òbvia directament després de les destrosses, però, en canvi, el dany psicològic por anar augmentant al llarg del temps.

Una inundació tan important com la que vàrem patir, a més d’endur-se éssers estimats, va deixar cases destruïdes i totes aquelles coses que, amb tant esforç es varen aconseguir, es queden en el no res. L’impacte psicològic d’una víctima en aquests casos és enorme i sentiments com impotència, temor i ràbia són molt freqüents.

Pràcticament tots els que s’enfronten a un desastre passen una fase d’estrès i desassossec, i si no es gestionen correctament, desemboquen en problemes psicològics severs duradors.  En general, sol aparèixer un trastorn per estrès posttraumàtic, ansietat generalitzada, fòbies (com als trons o als llamps), a més de trastorns desadaptatius i trastorns depressius recurrents.

 

Resiliència

La majoria de les persones que passen per una experiència d’aquest tipus aconsegueix recuperar la seva salut mental al cap del temps, gràcies a la anomenada resiliència psicològica. La resiliència fa referència a la capacitat de les persones per sobreposar-se a períodes de dolor emocional i traumes. Aquesta recuperació s’aconsegueix amb temps i aplicant habilitats d’adaptació i de superació. Moltes vegades, es requereixen intervencions especialitzades d’ajuda.

church-1815342_960_720

Com podem ajudar a una víctima?

El més important és brindar-li suport emocional. Per aconseguir-ho, és bàsic escoltar-la activament per què la víctima pugui treure el seu dolor en lloc d’evitar-lo. Després de tal esdeveniment, hi ha un dol i expressar les nostres emocions, pensaments i pors fa que superem més ràpid aquest dolor. Escoltar sense jutjar ni intentar donar consells, compartir, recolzar, és la forma més eficaç d’ajudar aquelles persones que ho han passat més malament.

En una segona instància, se li pot expressar els nostres ànims fent-li veure les capacitats de resiliència que disposa i transmetent optimisme. A més, cal alleujar el seu dolor fent-li saber que els seus éssers estimats estan presents, tenint iniciativa i involucrant-se en la reconstrucció psicològica de la víctima. A tot això, cal afegir accions de contacte físic com les abraçades, que poden fer-li sentir recolzat i arropat.

 

Sí, han passat vàries setmanes ja, però la desgràcia que ens ha tocat tant de prop encara està molt present en les nostres ments. Hem sofert i sofrim per nosaltres mateixos i també pels que han sofert més que nosaltres. Ens sentim víctimes i culpables a la vegada. Ens turmenta pensa en què hagués passat si… Sense trobar resposta vàlida.

Lo ocorregut ens ha afectat a tots. Molt, inevitable i forçosament. Al moment de les inundacions, molta gent va lluitar per la seva vida i es va veure enfrontat a una desesperació descomunal. I no només això… El que perdura a dia d’avui són les conseqüències. Batallar contra la naturalesa resulta impossible, però ara és quan ens toca agafar forces i reconstruir-nos junts.

 

 


Teléfono – 616 23 29 83
Correo electrónico – perpina.psicologa@gmail.com

Formulario de contacto

De conformidad con lo establecido en la normativa vigente en Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que sus datos serán incorporados al sistema de tratamiento titularidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO con CIF 41537881L y domicilio social sito en GRAN VIA 17 07570, ARTA (ILLES BALEARS), con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información relacionada que pueda ser de su interés. En cumplimiento con la normativa vigente, MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que los datos serán conservados durante el plazo estrictamente necesario para cumplir con los preceptos mencionados con anterioridad.
En MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO le informamos que tratamos sus datos conforme a la existencia de su consentimiento.
MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO informa que procederá a tratar los datos de manera lícita, leal, transparente, adecuada, pertinente, limitada, exacta y actualizada. Es por ello que MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO se compromete a adoptar todas las medidas razonables para que estos se supriman o rectifiquen sin dilación cuando sean inexactos.
De acuerdo con los derechos que le confiere el la normativa vigente en protección de datos podrá ejercer los derechos de acceso, rectificación, limitación de tratamiento, supresión, portabilidad y oposición al tratamiento de sus datos de carácter personal así como del consentimiento prestado para el tratamiento de los mismos, dirigiendo su petición a la dirección postal indicada más arriba o al correo electrónico PERPINA.PSICOLOGA@GMAIL.COM.
Podrá dirigirse a la Autoridad de Control competente para presentar la reclamación que considere oportuna.
Con envío del formulario de recogida de datos usted acepta la política de privacidad de MELANIE PERPIÑA DEL CAMPO.

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s